Witwassen via ondergronds bankieren

Financiële economische misdaadaudit binnen het domein van Informatietechnologie (IT) richt zich op het identificeren en aanpakken van financiële misdrijven en fraude die verband houden met IT-systemen, gegevensbeveiliging en technologiegerelateerde processen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van dergelijke audits:

  1. Gegevensdiefstal en -fraude: Auditors onderzoeken mogelijke financiële misdrijven zoals gegevensdiefstal, identiteitsdiefstal en fraude met elektronische betalingen.

  2. Interne IT-controls: Ze evalueren de effectiviteit van interne controlesystemen om financiële fraude binnen IT-systemen te voorkomen en op te sporen.

  3. Cybersecurity: Auditors beoordelen de beveiligingsmaatregelen van een organisatie en de reactie op cyberaanvallen die financiële schade kunnen veroorzaken.

  4. IT-projecten en budgetbeheer: Ze controleren of IT-projecten binnen het budget blijven en of er geen financiële onregelmatigheden zijn in verband met technologie-investeringen.

  5. Licensing en Software Compliance: Auditors zorgen ervoor dat organisaties voldoen aan softwarelicentieovereenkomsten en vermijden het gebruik van niet-gelicentieerde software, wat juridische en financiële risico’s met zich meebrengt.

  6. Digitale forensiekunde: Ze kunnen digitale forensische technieken gebruiken om frauduleuze activiteiten te onderzoeken, zoals het volgen van digitale sporen en het herstellen van verwijderde gegevens.

  7. Compliance met wet- en regelgeving: Auditors controleren of de IT-praktijken van een organisatie voldoen aan wettelijke vereisten, zoals gegevensbeschermingswetten en financiële rapportagevoorschriften.

  8. Externe IT-serviceproviders: Ze evalueren de financiële risico’s in verband met het uitbesteden van IT-diensten aan externe leveranciers.

Het doel van financiële economische misdaadaudit binnen het domein van Informatietechnologie is om financiële integriteit te waarborgen, fraude en financiële misdrijven in verband met IT-systemen te voorkomen en te ontdekken, en ervoor te zorgen dat technologiegerelateerde activiteiten in overeenstemming zijn met wetten, regelgeving en best practices. Dit draagt bij aan de bescherming van financiële middelen en gegevens van organisaties tegen potentiële bedreigingen.

Previous Story

Rapportage over Financieel-economische criminaliteit in de controle-verklaring

Next Story

Beoordeling van de frauderisico’s

Latest from Witwastechnieken

Witwassen via Vastgoed

Tetrapylon Forensic Auditing, als onderdeel van haar service-lijn Regulatory & Criminal Enforcement (RCE), heeft zich gespecialiseerd